Jak powstaje miód? Sprawdzamy w jaki sposób wytwarza się ten smaczny produkt

To wciąż ceniony składnik naszej codziennej diety. Choć miód znalazł już szereg zamienników, wciąż naturalny wyrób króluje na wielu stołach. A przy tym ma wiele właściwości leczniczych i odżywczych, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jak dokładnie powstaje ten produkt? Sprawdzimy w dzisiejszym artykule…

Wszystko zaczyna się od nektaru

Zanim złocista ciecz wypełni słoik na miód, w pierwszej kolejności następuje jego depozycja w plastrach. Produkcją tego wyrobu zajmują się pszczoły, dla których stanowi on podstawowy pokarm. Owady zwane robotnicami przez cały dzień zbierają nektar z kwiatów i pyłek, który po wymieszaniu jest deponowany w komórkach plastra.

Pszczoły przenoszą nektar w otworze gębowym, oznacza to, że częściowo miesza się on z ich śliną. To właśnie dzięki enzymom z niej pochodzących rozpoczyna się częściowa krystalizacja cukrów. Warto dodać, że proces zbierania nektaru jest bardzo pracochłonny. Aby przygotować standardowy słoik szklany miodu, potrzeba kilkudniowej pracy tysięcy robotnic.

W plastrach miód nabiera kształtu…

Niektórzy błędnie uważają, że po depozycji nektaru, automatycznie zostaje on w tej samej komórce plastra. Rzeczywistość wygląda inaczej… Aby produkt stał się bardziej wytrzymały, trzeba odparować z niego wodę. Pszczoły doskonale o tym wiedzą i niejednokrotnie przekładają miód z komórek niższych do tych wyższych.

Gotowy produkt zawiera maksymalnie kilkanaście procent wody, wtedy jest zasklepiany specjalną warstewką wosku. To sygnał dla pszczelarza, że może już pobrać miód i wypełnić nim słoiki PET. Musi się on jednak spieszyć, ponieważ zasklepiona ciecz może przybrać formę stałą, a wtedy jego wytrzepanie z plastrów będzie niemożliwe…

Miodobranie czas zacząć

Gdy wilgotność płynu zmniejszy się do optymalnego poziomu, można rozpocząć zbiory. Doświadczeni pszczelarze zawsze odbierają taką ilość produktu, która umożliwi owadom przeżycie i dalsze funkcjonowanie. W pierwszej kolejności z ula pobiera się pełne ramki i odsklepia ich zawartość, czyli zdejmuje cienką warstwę wosku z komórek.

Następnie za pomocą automatycznej lub ręcznej wirówki wytrzepuje się miód z plastrów. Poprzez działanie siły odśrodkowej, lepka substancja w naturalny sposób wychodzi z komórek i jest zbierana do specjalnych pojemników. Po przelaniu miodu przez sita wystarczy jedynie rozlać je do szklanych słoików i szczelnie zamknąć! Niektórzy dodatkowo pasteryzują produkt, jednak taki miód może stracić swoje cenne właściwości…

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 1

Paradontoza – ile kosztuje leczenie?

1 listopada 2020

Paradontoza to zapalenie tkanek przyzębia, które otaczają nasze zęby. W zasadzie to dzięki nim zęby stabilne trzymają się w szczęce. Choroba zazwyczaj rozwija się u osób po 35 roku życia…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady