Dlaczego należy jeść wiśnie i pić sok wiśniowy na ból stawów?

photo 1551040096 5f4aec6ca12bcropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxNDV8fGNoZXJyeSUyMGp1aWNlfGVufDF8MHx8fDE2NzIzMjc1MjEixlibrb 4.0.3q80w1080

Wiśnie to owoce, które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, a codzienne ich jedzenie lub picie soku wiśniowego sprawia, że cały organizm funkcjonuje lepiej i wydajniej. Istotne też jest to, że warto pić sok wiśniowy, a przede wszystkim wówczas, gdy zaczynają się z nimi problemy i pojawia się ból.

Sok wiśniowy obniża stan zapalny w organizmie i zmniejsza obrzęk stawów, co powoduje złagodzenie bólu. Jednocześnie poprawia elastyczność stawów, mobilność i funkcjonalność. Wiśnie mają silne właściwości przeciwzapalne, porównywalne z działaniem przeciwbólowym niektórych leków takich jak np. ibuprofen.

Co to jest zapalenie stawów?

Zapalenie stawów jest ogólnym terminem oznaczającym kilka stanów charakteryzujących się silnym bólem oraz widocznym obrzękiem stawów. W zależności od rodzaju objawy zazwyczaj obejmują  sztywność stawów i zmniejszony zakres ruchów. Dochodzi do tego utrata elastyczności,  a nawet deformacja.

Przeciwzapalne, przeciwartretyczne właściwości wiśni, to głównie przez przeciwutleniacze znane jako antocyjany. Udowodniono, że jedzenie wiśni na ból stawów zmniejsza stan zapalny w organizmie, co z kolei zmniejsza obrzęk dotkniętych stawów i związany z tym ból. Korzyści z regularnego spożywania wiśni obejmują poprawę mobilności, poprawę zdrowia psychicznego i jakości życia, a także lepszy sen.

Jak działa sok wiśniowy na ból stawów?

To, co sprawia, że sok z wiśni jest dobry na ból stawów, to przeciwutleniacze antocyjanowe w wiśniach, które hamują wiele procesów zapalnych. Antocyjany są odpowiedzialne za kolor wiśni i soku wiśniowego.

Pomagają w bólu stawów, poprzez zmniejszenie markerów stanu zapalnego w organizmie, przyczyniając się do zanikania objawów zapalenia, co przekłada się na zmniejszenie obrzęku stawów i bólu. Silne działanie przeciwzapalne zaobserwowano we wszystkich odmianach wiśni, jednak większość badań wydaje się faworyzować cierpkie wiśnie i cierpki sok wiśniowy.

Przeciwzapalna kwercetyna, czyli drugi zbawienny składnik wiśni

Kwercetyna jest przeciwutleniaczem flawonoidowym występującym naturalnie w wiśniach słodko-kwaśnych lub cierpkich. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym z korzyścią dla stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów. O ile antocyjany zbijają stan zapalny, o tyle kwercetyna zapobiega powstawaniu takowego.

Regularne picie soku wiśniowego sprzyja walce z układem kostno-stawowym, co potwierdzają liczne badania. Latem warto sięgnąć po świeże owoce, ale zimą również należy wspierać organizm i regularnie pić naturalny sok z wiśni.

Może spodobać Ci się również:

photo 1516302752625 fcc3c50ae61fcropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidM3wxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyN3x8cHN5Y2hvbG9naXN0JTIwdGhlcmFweXxlbnwxfDB8fHwxNjg1MzU0OTQ4fDAixlibrb 4.0.3q80w1080

Depresja – ciężka choroba naszych czasów. Jak z nią walczyć, kiedy trzeba udać się do psychologa?

1 października 2023

Depresja, to choroba, która dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. W dzisiejszych czasach, w których stres, presja zawodowa i osobiste wyzwania są na porządku dziennym, depresja stała się…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady