Ile rośnie ciasto na pizzę? Podpowiadamy jak przygotować idealne danie

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Pizza może stanowić świetne uzupełnienie każdej imprezy. Nie zawsze trzeba ją zamawiać w lokalu, niektórzy przygotowują ciasto samodzielnie. Choć utworzenie idealnie chrupkiej potrawy nie jest prostym zadaniem, można taki efekt osiągnąć również w domowych warunkach. W jaki sposób przygotowuje się ciasto? I jak długo powinno ono rosnąć?

Składniki pizzy są dość proste

Każde ciasto składa się z dwóch głównych składników – mąki i wody. Dodatkowo do mieszanki dosypuje się również szczyptę soli, drożdże a niekiedy także odrobinę proszku do pieczenia. Po skompletowaniu składników na ciasto należy je dokładnie wymieszać.

W pierwszej kolejności wlewamy do miski letnią wodę, wsypujemy do niej drożdże i mieszamy zawartość. Następnie dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy ręcznie. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy z użyciem dłoni lub wałka. Pamiętajmy o tym, że robimy to tylko raz – po wyrośnięciu trzeba jedynie uformować gotowy placek.

Jak długo ciasto powinno rosnąć?

Po złączeniu składników i wyrobieniu ciasta należy odstawić je w ciepłym miejscu na minimum 1-2 godzin. Eksperci zalecają umieszczenie ciasta w temperaturze około 45 stopni, jednak w domowych warunkach może być ona trudna do osiągnięcia. W takim przypadku czas wyrastania może się jednak nieznacznie wydłużyć…

Nie da się precyzyjnie określić, w jakim tempie pizza ładnie nam wyrośnie. Wszystko zależy od zastosowanych drożdży oraz stopnia wymieszania składników ciasta. Dlatego właśnie należy podejść rzetelnie do etapu wyrabiania, który może znacznie przyspieszyć proces rośnięcia. Gdy ciasto przybierze odpowiednią konsystencję, należy wyciągnąć je, podzielić na kilka części i ręcznie uformować placki o planowanej grubości. W dalszej kolejności wystarczy nałożyć sos pomidorowy oraz dodatki i można przejść do pieczenia…

Pieczenie pizzy krok po kroku…

Lokale gastronomiczne mają dużo łatwiejsze zadanie. Pizza na krakowskich Bronowicach jest pieczona w specjalnym piecu, którego temperatura może osiągać nawet 500 stopni. W takich warunkach wystarczy 20 minut, by ciasto przybrało właściwą konsystencję.

W domowych warunkach trzeba radzić sobie inaczej. Standardowe piekarniki można rozgrzać do maksymalnie 270 stopni, jednak taka temperatura już wystarcza na upieczenie ciasta. W pierwszej kolejności warto jednak usunąć z wnętrza urządzenia wszelkie dodatkowe blachy, które mogą zaburzać proces ogrzewania. Następnie wystarczy rozgrzać piekarnik i umieścić w nim pizzę na kamieniu lub specjalnej blaszce na około pół godziny.

Może spodobać Ci się również:

photo 1482867899247 e295efdd8c1acropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidM3wxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxOXx8cmVhbCUyMGVzdGF0ZSUyMHJlbnRhbHxlbnwxfDB8fHwxNjkwNTU2OTM5fDAixlibrb 4.0.3q80w1080

Najem krótkoterminowy – ile trwa najczęściej i jakie ma zalety?

1 lutego 2024

Posiadacze niewykorzystywanych nieruchomości mogą zrobić z nich doskonały użytek, przeznaczając je pod najem krótkoterminowy. Takie wykorzystanie wolnej przestrzeni gwarantuje spore dochody, o ile oczywiście cały proces będzie odpowiednio prowadzony. Tutaj…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady