Jak nazywa się pizza bez sosu pomidorowego?
Gdy słyszymy słowo „pizza” od razu na myśl przychodzi cienki placek o okrągłym kształcie z czerwonym sosem i kilkoma dodatkami. Taka forma podania potrawy jest najczęściej spotykana, choć przygotowany ze świeżych pomidorów sos może być zastąpiony białym kremem. Czy taka pizza jest równie smaczna?
Pizza bianca – skąd się wzięła ta nazwa?
Określenie jednoznacznie wskazuje na obecność sosu o nieco innej konsystencji i kolorze. W tym przypadku stosuje się produkt przygotowany na bazie śmietany lub koziego mleka, który ma biały lub kremowy kolor. Taka pizza jest u nas rzadziej spotykana, choć w niektórych regionach Włoch osiąga bardzo dużą popularność.
Pizza bianca ma bardziej delikatny smak i aromat. Sos o białej konsystencji doskonale łączy się z dodatkami mięsnymi, pieczarkami oraz warzywami. Bardzo często taką pizzę polewa się oliwą z oliwek, która zmiękcza nieznacznie strukturę ciasta. Pizza bianca może przy tym zawierać aromatyczne dodatki ziół, takich jak bazylia, oregano czy tymianek.
Pizza z czerwonym czy białym sosem? Która lepsza?
Jeśli chodzi o smak obu potraw, da się dostrzec pewne różnice. Klasyczny wariant z sosem pomidorowym wydaje się być bardziej pikantny i aromatyczny. Połączenie pomidorów z dodatkiem przypraw, cebuli oraz czosnku doskonale komponuje się z różnymi serami, mięsem oraz innymi składnikami. Pizza bianca w tym kontekście uchodzi za znacznie łagodniejszą potrawę.
Potrawa z sosem pomidorowym dostarczy również nieco innych składników odżywczych. To cenne źródło błonnika, witamin grupy B oraz likopenu, który wspomaga naszą przemianę materii. Biały sos przygotowany na bazie koziego mleka będzie zawierał większą ilość białka i tłuszczy.
Gdzie można zamówić pizzę bianca?
Tego typu potrawa serwowana jest w wielu pizzeriach – mozna zamówić taką pizzę na krakowskiej Krowodrzy. Bez problemów wariant bianca da się też przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Wystarczą nam podstawowe składniki do przygotowania ciasta, gotowy biały sos lub śmietana oraz dodatki, które chcemy umieścić na wierzchu potrawy.
Do upieczenia pizzy wcale nie trzeba bardzo wysokich temperatur. Już 250 stopni klasycznego piekarnika umożliwi dokładne upieczenie potrawy, choć okres jej obróbki będzie nieco dłuższy. Aby ciasto smakowało lepiej, warto zastosować kamień do pizzy, który lepiej akumuluje i rozprowadzi ciepło po całej jego powierzchni. Pamiętajmy też o zachowaniu umiaru w kwestii dodatków – zbyt duża ich ilość może zniekształcić smak i konsystencję potrawy!
Może spodobać Ci się również:
Firanki w salonie czy w sypialni to dość ważny element dekoracyjny, od którego w dużej mierze zależy to, jak ostatecznie prezentuje się dane wnętrze. Jeżeli chodzi o firanki do pokoju…
Czytaj więcej