Jak wygląda pizza calzone? W jaki sposób sie ją przyrządza?

photo 1528985029559 dc27a8d7737dixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Z pewnością każdy wie jak wygląda klasyczna pizza. Ten okrągły placek z dodatkami zdobył uznanie ludzi na niemal całym świecie. Jest jednak mniej znana odmiana potrawy, która przypomina swoim kształtem dużego pieroga. Mowa tu o calzone – pizzy z farszem znajdującym się wewnątrz ciasta. W jaki sposób przygotowuje się taką potrawę?

Jak wygląda pizza calzone?

To potrawa utworzona przez złożenie klasycznego okrągłego ciasta na pół. Calzone najczęściej zawiera standardowy zestaw dodatków, wliczają w to sos pomidorowy, pieczarki, ser żółty oraz mięso i przyprawy. Ze względu na zamknięty kształt potrawy, często je się ją widelcem i nożem. Calzone może występować również w wersji wegetariańskiej.

Ciasto na calzone wygląda bardzo podobnie jak zaczyn do tradycyjnej pizzy. Składa się ono z mąki i wody w odpowiednich proporcjach oraz drożdży. Niekiedy dodaje się też inne przyprawy, które mają podkreślić smak potrawy. Przed pieczeniem, calzone często smaruje się surowym jajkiem, dzięki czemu pizza przybiera atrakcyjny rumiany kolor.

W tym przypadku farsz układa się na jednej połówce

Po przygotowaniu ciasta na calzone przystępuje się do wyłożenia farszu. Najczęściej jego podstawą są pieczarki, które wcześniej są podsmażane na cebulce. Tak przygotowany dodatek układa się na warstwie sosu pomidorowego na jednej połówce ciasta. Całość dekorowana jest mozzarellą lub serem żółtym i dodatkiem kilku pokrojonych kawałków kurczaka.

W dalszej kolejności trzeba zamknąć pizzę od góry czystą połówką ciasta. W tym kroku musimy dokładnie złączyć ze sobą rogi, by zawartość pizzy nie wypłynęła podczas pieczenia. Do przygotowania calzone wystarczy około 15 minut w temperaturze 250 stopni. Po tym czasie wyciągamy gotowe danie i odczekujemy kilka chwil, by farsz lekko ostygnął.

Calzone dostarcza sporo cennych składników odżywczych

Zawarte w pizzy z krakowskiej Krowodrzy dodatki są cennym źródłem minerałów i mikroelementów, takich jak sód, potas, żelazo czy wapń. Jeśli zdecydujemy się na wariant mięsny, dostarczamy do organizmu również odpowiednią porcję białka. Ponadto w wykorzystanych warzywach można znaleźć szereg witamin, a sos pomidorowy jest cennym źródłem błonnika.

Nie możemy również zapominać o tym, że calzone, jak każda pizza jest prawdziwą bombą kaloryczną. Taka potrawa może w pełni zastąpić cały obiad, a cukry zawarte w cieście dostarczą niezbędnej energii do pracy organizmu. Trzeba mieć to na uwadze, szczególnie gdy jesteśmy na diecie, ponieważ pizza może zaburzyć nasz harmonogram posiłków.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 10

Gdzie zjeść w Nowej Hucie w Krakowie?

1 października 2021

Kraków to piękne miasto, które ma wiele do zaoferowania, także pod względem kulinarnym. Na mapie Krakowa jest wiele ciekawych punktów gastronomicznych godnych polecenia. Chociaż to krakowski rynek obfituje w bary…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady