Pizza – ile piec i w jakiej temperaturze by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta?
Czy smaczną pizzę da się przygotować bez wychodzenia z domu? Oczywiście, choć każdy powinien pamiętać, że standardowy piekarnik ma niższe osiągi temperaturowe niż klasyczny piec w pizzerii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować swoich sił i przygotować ciasto, które nie będzie odbiegać od klasycznej pizzy. W jaki sposób to zrobić?
Przed pieczeniem dobrze wyrób ciasto
To podstawowy krok, który nada potrawie odpowiedniej konsystencji i chrupkości. Do wyrabiania ciasta potrzebujemy kilku składników, takich jak mąka (najlepiej typu 00), woda, drożdże oraz sól i przyprawy do smaku. Na samym początku warto aktywować grzyby, rozpuszczając je w szklance letniej wody z odrobiną mąki. Po pojawieniu się charakterystycznej piany można przechodzić do łączenia składników.
Ciasto na pizzę wyrabiamy ręcznie lub z pomocą drewnianej łyżki. Jeśli zaczyn przywiera do palców lub miski, możemy dodać wody lub mąki w odpowiednich proporcjach i sprawdzić, czy nastąpiły zmiany w konsystencji ciasta. Następnie odkładamy je w suche i ciepłe miejsce na około półtorej godziny aż wyrośnie.
Jak przygotować piekarnik?
Przede wszystkim powinniśmy usunąć z jego wnętrza wszelkie dodatkowe blaszki i niepotrzebne akcesoria. Pizzę piecze się na termoobiegu, dlatego najlepiej, gdy w czasie obróbki termicznej nic nie zakłóca procesu. Do przygotowania idealnego ciasta warto wykorzystać specjalny kamień szamotowy, który efektywniej będzie rozprowadzał ciepło po całej powierzchni pizzy.
Warto też na samym początku przemyśleć ilość i jakość zastosowanych dodatków. Niektóre składniki, takie jak warzywa zawierają sporą ilość wody, przez co ciasto na pizzę może zmienić swoją konsystencję. Duża zawartość wilgoci znacznie wydłuży również czas pieczenia potrawy i sprawi, że nie będzie ona chrupiąca. Jeśli chcemy, by przygotowana potrawa smakowała tak jak pizza z krakowskich Bronowic powinniśmy postawić na mniejszą liczbę skomponowanych ze sobą dodatków.
Ile piec pizzę?
Przed rozpoczęciem pieczenia musimy rozgrzać piekarnik. Jeśli stosujemy kamień szamotowy, wkładamy go do zimnej komory, ponieważ umieszczenie go po zwiększeniu temperatury może skończyć się zniszczeniem sprzętu. Następnie ustawiamy maksymalną temperaturę i czekamy aż piekarnik odpowiednio się rozgrzeje.
Po tych wszystkich krokach możemy ułożyć ciasto na pizzę. Pieczemy je przez około 15 minut aż zewnętrzna skórka lekko zbrązowieje. Następnie ostrożnie wyciągamy potrawę na wierzch i czekamy aż piekarnik ostygnie.
Może spodobać Ci się również:
W dzisiejszych czasach większość zakładów produkcyjnych korzysta z maszyn, które służą do obróbki różnych elementów. Rozwój i coraz to nowsze pomysły powodują, że urządzenia używane do pracy są jeszcze bardziej…
Czytaj więcej